Wyjazdy na zagraniczne wakacje wiążą się nie tylko z możliwością odpoczynku i lepszego poznania innych kultur, ale także z szansą na odkrycie nowych smaków, które po powrocie będą nam się kojarzyły z danym regionem oraz z przeżytymi tam chwilami. Wiele osób podróżujących do egzotycznych krajów zastanawia się jednak, na jakie lokalne dania warto się zdecydować, aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego czy podrażnienia wynikającego z połączenia nieznanych dotąd aromatów. Dlatego w poniższym artykule przedstawimy najpopularniejsze i najchętniej wybierane posiłki w takich krajach jak Tajlandia czy Dominikana, które okazują się wymarzonym celem podróży zarówno latem, jak i zimą.
Wycieczka do Tajlandii – jakich potraw możemy się spodziewać?
Lokalne posiłki serwowane w Tajlandii bardzo często spotykają się z dużym uznaniem osób, które uwielbiają owoce morza oraz połączenie smaków ostrych lub kwaśnych ze słodkimi. Dzieje się tak, ponieważ do najpopularniejszych składników używanych w tajskich daniach należą między innymi krewetki, ryby, specjalnie przygotowany ryż oraz mleko kokosowe. W posiłkach nie brakuje ponadto lokalnych warzyw i grzybów tam yam. Warto przy tym zwrócić uwagę na fakt, że wiele dań tajskich jest zaczerpniętych z kuchni chińskiej, dlatego niektóre osoby z pewnością zauważą wiele podobieństw. Co więcej, wycieczka do Tajlandii będzie również wiązała się z trudniejszym dostępem do znanego nam pieczywa, serów czy wędlin. Zupełnie innym smakiem cechują się również słodycze.
Podczas wycieczki do Tajlandii bez większych trudności można spróbować lokalnych specjałów w restauracjach lub na straganach. W przypadku zorganizowanych wyjazdów all-inclusive goście zyskują jednak dostęp do serwowanych w hotelach posiłków, które często pochodzą z różnych zakątków świata. W efekcie na co dzień możemy wybierać te dania, które znamy i lubimy, a w razie chęci poznania nowych smaków zdecydować się na wypróbowanie posiłków oferowanych w lokalnych restauracjach. Ciekawe oferty all-inclusive w Tajlandii proponuje biuro podróży Coral Travel, które organizuje wyjazdy zarówno w sezonie letnim, jak i podczas zimy.
Dominikana zimą – dlaczego warto zdecydować się na wyjazd?
Osoby, które zastanawiają się, czy Dominikana zimą to godny uwagi kierunek, z pewnością docenią informację, że w miesiącach zimowych panuje tam pora sucha wyróżniającą się brakiem deszczu i wysokimi temperaturami. Z tego też powodu w Dominikanie można spotkać się z dużym wyborem świeżych, egzotycznych owoców, które pojawiają się w sklepach, na straganach czy nawet przy stoiskach w pobliżu plaży. Warto przy tym zauważyć, że smak tego typu owoców znacznie różni się od aromatów produktów importowanych do naszego kraju. Co więcej, w Dominikanie zimą dużą popularnością cieszy się kuchnia hiszpańska oraz meksykańska, która słynie z wyrazistych smaków i potraw cieszących się uznaniem na całym świecie. Godne uwagi stają się między innymi takie dania jak tortilla, paella, tacos, burritos czy quesadillas.