Przepisy kulinarne chorzowskich seniorów

Chorzowscy seniorzy są twórczy, aktywni i pełni życia. A poza tym nasze seniorki – fantastyczne gospodynie! U każdej z nich znajdzie się przepis kulinarny, którym chętnie podzieli się z otoczeniem. To może być danie z babcinej książki kucharskiej albo jakiś współczesny „daniowy hit” z kolorowego czasopisma. Może być to danie ekskluzywne na wyjątkową okazję lub coś prostego w przygotowaniu. W każdym przypadku są to
sprawdzone dania i ulubione napoje. Proponujemy Państwu przepisy kulinarne naszych seniorek z Chorzowskiej Artystycznej Akademii (seniorzy - mężczyźni będą również mile widziani ze swoimi sprawdzonymi przepisami) w rubryce „Przepisy kulinarne chorzowskich seniorów”.

Zachęcamy do udziału i do eksperymentowania w kuchni!
Smacznego!

________________________________________________________________________________________

PRZEPIS 1

PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z CUKINIĄ PANI GABRYSI

Składniki:
Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, ½ kg mąki, 20 dag masła, łyżeczka soli, tłuszcz do smarowania formy
Farsz: 1 średnia cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 min wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie farszu:
cukinię i cebulę ścieramy na dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0.5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym wykładamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 ̊C.