Przepisy kulinarne chorzowskich seniorów

PRZEPIS 1

PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z CUKINIĄ PANI GABRYSI

Składniki:
Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, ½ kg mąki, 20 dag masła, łyżeczka soli, tłuszcz do smarowania formy
Farsz: 1 średnia cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:
drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 min wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie farszu:
cukinię i cebulę ścieramy na dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0.5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym wykładamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 ̊C.

________________________________________________________________________________________

PRZEPIS 2

APETYCZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA PANI EUGENII
Składniki:
2 płaty śledziowe - wymoczone
2 ziemniaki, 2 marchewki, 2 czerwone buraki – ugotowane w skórce
2 kiszone ogórki
2 cebule – sparzone
3 jaja – ugotowane na twardo
ok. 300 ml majonezu – według uznania
2 łyżki oleju
sok z 1 cytryny lub 1 łyżka octu

Przygotowanie:
Obieramy wszystkie warzywa ze skórek i kroimy ze śledziami w kostkę. Osobno
kroimy cebulę, dodajemy odrobinę cukru i oleju, odstawiamy na chwilę. Składniki
układamy warstwami w misce: ziemniaki, śledzie, cebulę, ogórki, marchewki,
buraczki. Ostatnią warstwę polać sokiem z cytryny lub octem i posmarować
majonezem. Całość obsypać startymi jajami na tarce o dużych oczkach. Przed
podaniem odstawić do lodówki na parę godzin.

Propozycje dodatkowe:
- wersja fit: majonez mieszamy z jogurtem pół na pół.
- majonezem można przekładać każdą warstwę układanych składników.
- wersja „KSIĘŻNICZKA NA ZIARNKU GROCHU”:
Przy towarzyskiej imprezie na dół miski przed przygotowaniem można położyć
ziarnko grochu. Komu trafi się to ziarnko, może dostać mały prezencik (oczywiście
uprzedzamy o tym uczestników zabawy). Każda sałatka wielowarstwowa nadaje się
do takiej zabawy.