Wędliny, które można zauważyć w rzeźniku czy supermarkecie, nie zawsze są wyborem odpowiednim. Obecnie przed włożeniem takiego produktu spożywczego do koszyka warto się zastanowić, przeczytać jego skład. Niestety nie wszystkie punkty sprzedażowe idą na rękę klientowi, brak konkretnych informacji o wędlinach to brak możliwości zrobienia dobrych zakupów dla siebie i rodziny. Rozwiązaniem mogą być wędliny naturalne, czyli takie z krótkim składem.
Pozbawione są one sztucznych konserwantów i barwników, skład jest krótki i przemyślany. W środku szynki nie brakuje dużej zawartości mięsa. W dzisiejszych czasach coraz więcej jest takich nieuczciwych producentów wędlin, którzy oszczędzają na dobrej jakości mięsie. Dobra masarnia pozwoli zdobyć takie wyroby, które, niezależnie od rodzaju wybranego produktu, zawsze będą się charakteryzowały wysokim gatunkiem mięsa, czy to wieprzowego, wołowego czy drobiowego.
Jak wybrać taką masarnię?
Obecne w wędlinach konserwanty i barwniki mogą szkodzić zdrowiu. Wielu konsumentów rezygnuje przez to z jedzenia produktów mięsnych. Okazuje się, że nie trzeba sięgać po takie drastyczne kroki, wystarczy tylko znaleźć dobry punkt sprzedażowy, oferujący klientom tylko wędliny naturalne. Wartościowa, licząca się z potrzebami konsumentów dobra masarnia będzie wyróżniała się na rynku niektórymi zauważalnymi cechami.
Do produkcji będzie brała tylko takie mięso, które zostało wyhodowane naturalnie, bez pomocy szkodliwych hormonów i antybiotyków. Najlepsze w tym działaniu okazują się zwłaszcza małe masarnie, wykorzystują one bowiem mięso od rodzimych, znanych firm, przebadanych gospodarstw rolnych. Wyposażenie takiej firmy jest nowoczesne, pod uwagę bierze się najnowsze technologie, które przyspieszają pracę, a jednocześnie nie wywołują żadnej szkody produkowanym wyrobom. Najczęściej bierze się pod uwagę narzędzia wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał higieniczny, o dużych możliwościach, można te narzędzia wyczyścić bez problemu, dzięki temu produkcja przebiega w dobrych warunkach.
Jak wyglądają wędliny z naturalnym składem?
Dużo mówi się o wyglądzie wędlin, które pozbawione są szkodliwych komponentów, między innymi azotynu sodu i innych konserwantów. Wędliny naturalne często nie są aż tak różowe, jak te produkowane na dużą skalę. Ich wygląd może nieco się różnić, jednak ich smak jest głębszy, a aromat bardziej przystępny. Jest to zasługa naturalnych przypraw, między innymi: soli, pieprzu, rozmarynu, pietruszki, cebuli, czosnku, papryki. Do przygotowania tych wyrobów stosuje się często staropolskie sprawdzone receptury.
Masarnia, która działa na rynku już wiele lat, nierzadko może poszczycić się niektórymi smacznymi wędlinami, wygrywają one na ogólnopolskich konkursach czy wysyłane są także do innych krajów. Ich skład jest prosty, dlatego można liczyć na dużą zawartość białka, tak potrzebnego w diecie każdego człowieka czy to dorosłego, czy dziecka. Wyroby są łatwo przyswajalne, delikatne dla układu pokarmowego, mogą być w lekkostrawnej diecie. Swojskie wędliny z Dębiny - sprawdź produkty rodzinnej masarni.