Pieczarka biała vs pieczarka brązowa — porównanie

3 min czytania
Pieczarka biała vs pieczarka brązowa — porównanie

Pieczarka biała vs pieczarka brązowa — porównanie

Chcesz uprawiać pieczarki? Zastanawiasz się, na które postawić? Czy lepsze będą białe, czy brązowe? Gdzie kupić podłoże do ich uprawy? Na te i wiele więcej pytań znajdziesz odpowiedzi poniżej.

Jakie podłoże do uprawy pieczarek?

Niezależnie od tego, czy chce się pieczarki uprawiać na małą skalę w warunkach domowych, czy myśli się o większej produkcji, konieczny jest zakup odpowiedniego podłoża. To dzięki niemu możliwy jest liczny i szybki wzrost pieczarek oraz ich dobra jakość. Warto wiedzieć, że w zależności od tego, który gatunek planuje się uprawiać, niezbędny jest inny grunt. Specjalistyczne, wysokiej jakości podłoże do uprawy pieczarek brązowych i białych oferuje Kania.net.pl. Co więcej, każdy producent ma swoją recepturę, która pozwala na uzyskanie satysfakcjonujących efektów uprawy. Różne grunty będzie potrzebne w zależności od rodzaju pieczarki. To lepiej postawić na podłoże pod pieczarkę białą czy brązową? Czym się różnią?

Pieczarka biała vs pieczarka brązowa

Z uwagi na to, że pieczarki są dostępne przez cały rok, są to w Polsce bardzo popularne grzyby. Dodawane są do wielu dań. Najchętniej kupowana jest pieczarka biała. Jednak brązowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Czym się różnią?

Pieczarki białe są bogate w witaminy z grupy B. Właśnie dlatego warto je wprowadzić do swojej diety. Witaminę B1, B2, która wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, pracę błon śluzowych, dróg oddechowych i układu nerwowego, B3 (PP) odpowiedzialną za walkę ze złym cholesterolem, witaminę B5 ważną dla metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów, a więc przyspieszającą gojenie ran, zwalczającą zmęczenie, a także usprawniającą pracę układów: nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, B12. Co więcej, pieczarki białe są źródłem kwasu foliowego i witaminy D.

Pieczarki brązowe są zdecydowanie bogatsze w witaminę D niezbędną w walce o zdrowe kości i dobre samopoczucie. W składzie mają również witaminę B2, a więc ryboflawinę, która odgrywa istotną rolę w procesach przemiany materii, a zatem przy tworzeniu czerwonych płytek krwi, Ma też pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto pieczarki brązowe zawierają też sporo błonnika pokarmowego i są bogatym źródłem białka.

W smaku również jest znacząca różnica. Białe pieczarki są delikatniejsze, a brązowe zdecydowanie bardziej intensywne w smaku. Właśnie dlatego sprawdzają się w nieco innych daniach. Może się też zdarzyć, że brązowa pieczarka może nie smakować osobom, które wolą delikatniejszy smak.

Pieczarki białe czy brązowe co uprawiać?

Warto wiedzieć, że Polska jest europejskim liderem w dziedzinie uprawy i eksportu pieczarek. Oczywiście największą popularnością cieszy się pieczarka biała, ale z każdym rokiem wzrasta uprawa pieczarek brązowych. Właśnie dlatego w sprzedaży jest podłoże pod pieczarkę brązową i białą. Hodowane są obie odmiany. Kupić można podłoże fazy 2. po pasteryzacji ze wsianą grzybnią i podłoże fazy 3. z przerośniętą grzybnią. Co więcej, jest możliwość domówienia tzw. dokarmiaczy, a więc dodatków sojowych oraz białkowych, które pozytywnie wpływają na wydajność plonów i jakość produktów.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

wrotachorzowa_kf