Pieczarka biała vs pieczarka brązowa — porównanie

Chcesz uprawiać pieczarki? Zastanawiasz się, na które postawić? Czy lepsze będą białe, czy brązowe? Gdzie kupić podłoże do ich uprawy? Na te i wiele więcej pytań znajdziesz odpowiedzi poniżej.

Jakie podłoże do uprawy pieczarek?

Niezależnie od tego, czy chce się pieczarki uprawiać na małą skalę w warunkach domowych, czy myśli się o większej produkcji, konieczny jest zakup odpowiedniego podłoża. To dzięki niemu możliwy jest liczny i szybki wzrost pieczarek oraz ich dobra jakość. Warto wiedzieć, że w zależności od tego, który gatunek planuje się uprawiać, niezbędny jest inny grunt. Specjalistyczne, wysokiej jakości podłoże do uprawy pieczarek brązowych i białych oferuje Kania.net.pl. Co więcej, każdy producent ma swoją recepturę, która pozwala na uzyskanie satysfakcjonujących efektów uprawy. Różne grunty będzie potrzebne w zależności od rodzaju pieczarki. To lepiej postawić na podłoże pod pieczarkę białą czy brązową? Czym się różnią?

Pieczarka biała vs pieczarka brązowa

Z uwagi na to, że pieczarki są dostępne przez cały rok, są to w Polsce bardzo popularne grzyby. Dodawane są do wielu dań. Najchętniej kupowana jest pieczarka biała. Jednak brązowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Czym się różnią?

Pieczarki białe są bogate w witaminy z grupy B. Właśnie dlatego warto je wprowadzić do swojej diety. Witaminę B1, B2, która wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, pracę błon śluzowych, dróg oddechowych i układu nerwowego, B3 (PP) odpowiedzialną za walkę ze złym cholesterolem, witaminę B5 ważną dla metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów, a więc przyspieszającą gojenie ran, zwalczającą zmęczenie, a także usprawniającą pracę układów: nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego, B12. Co więcej, pieczarki białe są źródłem kwasu foliowego i witaminy D.

Pieczarki brązowe są zdecydowanie bogatsze w witaminę D niezbędną w walce o zdrowe kości i dobre samopoczucie. W składzie mają również witaminę B2, a więc ryboflawinę, która odgrywa istotną rolę w procesach przemiany materii, a zatem przy tworzeniu czerwonych płytek krwi, Ma też pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto pieczarki brązowe zawierają też sporo błonnika pokarmowego i są bogatym źródłem białka.

W smaku również jest znacząca różnica. Białe pieczarki są delikatniejsze, a brązowe zdecydowanie bardziej intensywne w smaku. Właśnie dlatego sprawdzają się w nieco innych daniach. Może się też zdarzyć, że brązowa pieczarka może nie smakować osobom, które wolą delikatniejszy smak.

Pieczarki białe czy brązowe – co uprawiać?

Warto wiedzieć, że Polska jest europejskim liderem w dziedzinie uprawy i eksportu pieczarek. Oczywiście największą popularnością cieszy się pieczarka biała, ale z każdym rokiem wzrasta uprawa pieczarek brązowych. Właśnie dlatego w sprzedaży jest podłoże pod pieczarkę brązową i białą. Hodowane są obie odmiany. Kupić można podłoże fazy 2. po pasteryzacji ze wsianą grzybnią i podłoże fazy 3. z przerośniętą grzybnią. Co więcej, jest możliwość domówienia tzw. dokarmiaczy, a więc dodatków sojowych oraz białkowych, które pozytywnie wpływają na wydajność plonów i jakość produktów.