Marzysz o własnej masarni z produktami najwyższej jakości, do której ustawiają się kolejki? Otwarcie własnej działalności i produkcji to nie tylko spełnienie marzeń, ale przede wszystkim konkretny plan, zaangażowanie i ciężka praca. Jeżeli zastanawiasz się nad otwarciem własnej masarni, sprawdź nasz artykuł – podpowiemy, od czego powinieneś zacząć, aby zwiększyć swoje szanse na sukces!
Dopełnij formalności
Przemyślałeś wszystko, wypisałeś plusy i minusy prowadzenia takiej działalności i jesteś zdecydowany na jej uruchomienie? Podobnie jak przy każdej innej działalności, najpierw musisz dopełnić formalności. Znaleźć odpowiedni budynek albo działkę, na której go postawisz. Musisz też dokonać rejestracji firmy we właściwych urzędach, a w przypadku masarni, konieczne będzie uzyskanie wpisu do rejestru zakładów mięsnych i akceptacja PIW.
Istotną kwestią, będzie również przygotowanie odpowiednich przestrzeni. Powinno się tam znaleźć miejsce na chów zwierząt, ubój, pakowanie i wydawanie gotowych produktów, a także strefę socjalną, biuro i sklep – jeśli chcesz sprzedawać gotowe produkty na miejscu. Pamiętaj również o konieczności uzyskania akceptacji odnośnie zabezpieczeń przeciwpożarowych i higieny pracy.
Dokumenty gotowe? Potrzebne jest wyposażenie
Kiedy już formalności zostaną dopełnione, musisz zadbać o niezbędne wyposażenie. Powinieneś nabyć profesjonalne noże i tasaki, ale również zainwestować w maszyny do mielenia mięsa czy krajalnice. Podczas zakupów sprawdź, czy mają niezbędne atesty i czy spełniają wymogi BHP. W końcu istotne będzie nie tylko to, aby wybrane maszyny pozwalały na szybkie i precyzyjne wykonywanie zadań, ale również, żeby były bezpieczne dla pracowników.
Poza narzędziami i maszynami, które przydatne będą do obróbki mięsa, należy pamiętać również o akcesoriach potrzebnych do ich pakowania, takie jak np. folie czy worki. Warto mieć również na uwadze zakup rzeczy chroniących pracowników, takich jak np.:
- nakrycia głowy,
- fartuchy ochronne,
- buty robocze,
- spodnie.
Wszystkie te elementy możesz zakupić na przykład na stronie https://skleprzeznika.pl/.
Zrób listę potrzebnych akcesoriów
Do dobrego funkcjonowania masarnia będzie potrzebowała wielu różnych akcesoriów. Dlatego musisz na spokojnie pomyśleć, co będzie potrzebne i czy wszystkie sprzęty musisz nabyć od razu, czy może niektóre będziesz mógł, dokupić w późniejszym czasie. Być może na początku wystarczy, że zakupisz odpowiednie noże do steków i żeberek, ale te do pieczywa będziesz mógł kupić w późniejszym czasie.
Zatroszcz się również o właściwe miejsce do pracy, inwestując w meble, na których będzie można kroić mięso i przygotowywać niezbędne produkty. Dobrze, aby stoły były wykonane ze stali nierdzewnej, bo łatwo ją wyczyścisz, zachowując zasady higieny, a jednocześnie jest bardzo odporna na wszelkie uszkodzenia.
Odpowiednie wyposażenie zakładu masarskiego to połowa sukcesu, aby pokonać konkurencję i zaistnieć na rynku. Dlatego powinieneś sprawdzić, jak wygląda konkurencja w danej okolicy i co będzie potrzebne do uruchomienia takiego zakładu. Inwestując w wysokiej jakości sprzęt i mięso, zwiększysz swoje szanse na rynku.